top of page

Festivalis "Craft"

Stilizuotame vikingų laikų kaime rugsėjo 11-ąją buvo minima Viduramžių amatų „AMATŲ“ diena. Viduramžių amatų diena „AMATAI“ – tai nauja galimybė susipažinti su senovinėmis namų apyvokos daiktų, namų apyvokos daiktų, papuošalų, ginklų gamybos rankomis technologijomis. Teminės dienos organizavimas vyko įgyvendinant Bendradarbiavimo per sieną programos „Rusija-Lietuva 2014-2020“ projektą „Gyvoji istorija – atkuriant bendrą tūkstančio metų istoriją“.

Dėl pandemijos apribojimų partneriai iš Lietuvos Respublikos atvykti negalėjo, tačiau jų virtualus buvimas buvo įmanomas naudojantis interneto platforma Zoom.

Karinio-istorinio klubo „Vataga“ ir istorinės rekonstrukcijos klubo „Irlis“ amatininkai ir nariai parengė ir pristatė apie keliolika keramikos ir audimo meistriškumo kursų, amatininkai savo įgūdžius demonstravo kalvio ir ginklų dirbtuvėse, dailidės ir vaikystės ypatybėse. taip pat galima pasimokyti iš patyrusių mentorių. Atidarytos viduramžių kostiumų vaškinių žvakių ir papuošalų gamybos dirbtuvės.

CRAFT Viduramžių amatų dienos naujovė buvo spalvotų stiklo karoliukų gamyba, kuriuos naudojo viduramžių madingos.

Viduramžių kostiumų demonstravimas buvo ne mažiau populiarus nei patys papuošalai. Vyriški ir moteriški apdarai – tai IX-XII amžių vikingų epochos aprangos rekonstrukcija. Dešimt kostiumų buvo pasiūta pagal archeologinių tyrimų, vykusių Švedijos miestų Birkos ir Gotlando bei mūsų Novgorodo teritorijoje, rezultatus.

Šiemet stilizuotame parke atsirado naujas ilgai lauktas objektas - medinių vartų bokštas, kuris tarp savo panašių konstrukcijų yra aukščiausias ne tik Rusijoje, bet ir Europoje. Vartų bokštas yra 10 metrų aukščio ir 14 metrų pločio.

Gyvenvietėje pagal tarptautinį projektą netrukus bus pradėta statyti kita, trečia iš eilės, kalvė su vasaros, žiemos ir gyvenamaisiais pastatais. Be metalo liejimo ir kalimo, naujoje kalvėje bus ir stiklo pūtimo gamyba. Visi pastatai yra IX-XI a. objektų rekonstrukcijos.

Be šių pastatų, Kaupo teritorijoje yra kūrybinės vietos, kuriose meistrai veda meistriškumo kursus ir visus moko viduramžių amatų.

Projektas „Gyvoji istorija – atkuriant bendrą tūkstančio metų istoriją“ vykdomas pagal Bendradarbiavimo per sieną programą „Rusija-Lietuva 2014-2020“.

Bendras projekto biudžetas – 335 123,34 euro.

Europos Sąjungos bendras finansavimas – 165 886,05 Eur

Rusijos Federacijos bendras finansavimas – 135 724,95 Eur

Partnerių įnašas yra 10% viso projekto biudžeto.






0 просмотров0 комментариев
bottom of page